top of page

Suunnistuksen perusteita: kompassin tärkeät osat, kartan käyttö ja yleisimmät karttamerkit.

Vielä kerkeää suunnistamaan! Samalla voi hyvällä tuurilla löytyä matkaan maukkaita suppilovahveroita. Suunnistusta varten et tarvitse erillistä rastisuunnistukseen tehtyä karttaa vaan voit käyttää normaalia maastokarttaa ja kulkea omien mieltymystesi mukaan. Vaihtoehtoisesti voit esimerkiksi ladata puhelimeesi MOBO-sovelluksen. MOBO on kiintorastien nykyaikainen versio ja sen voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupoista. Suunnistuskarttoja rasteineen löytyy sovelluksesta toista sataa.


Kiintorastit ovat suunnistusseurojen ylläpitämiä ja kaikkien kierrettävissä vapaasti valittavina ajankohtina. Voit valita omaan taitotasoon ja kuntoon sopivan radan sekä käyttää samaa karttaa useampaan kertaan. Kiintorastikarttoja voi kysellä paikalliselta suunnistusseuralta. Kiintorastien lisäksi monet seurat järjestävät iltarasteja, joissa on usein viikottain vaihtuva sijainti, reaaliaikainen ajanotto ja mahdollisuus vuokrata välineitä.


Suunnistamaan ei opi kuin harjoittelemalla. Seuraavaksi tärkeää tietoa ja vinkkejä suunnistamiseen:


Kompassin tärkeät osat


1. Pohjoisneula, jonka punainen pää osoittaa kohti magneettista pohjoista

2. Kulkusuuntanuoli, jonka tulee osoittaa kohti kohdetta sekä kartalla, että liikuttaessa.

3. Pohjalevy, jossa karttatyöskentelyä helpottavat mitta-asteikoin varustetut suorat sivut.

4. Jakokehä suunnan määrittämiseen

5. Pyörivä neularasia suunnan asettamiseen

6. Lukuviiva suunnan lukemiseen neularasian jakokehältä.

7. Suunnanottoviivat, joita käytetään kohdistamaan neularasia kartalla olevien meridiaaniviivojen kanssa.

8. Pohjoishaarukka, joka kartalla tulee osoittaa kohti pohjoista ja liikuttaessa olla samansuuntainen pohjoisneulan kanssa



Kartan tiedot


Ennen liikkeelle lähtemistä kartalta on hyvä tarkastaa mittakaava ja käyräväli. Nämä tiedot löytyvät jokaiselta kartalta, esim. 1:15 000 / 5.0m.


Mittakaava kertoo minkä kokoisia kartalla olevat kohteet ovat luonnossa. Esim. 1:15 000 tarkoittaa, että 1cm kartalla vastaa 150 metriä luonnossa ja 1:10 00 mittakaavalla 1cm kartalla vastaa 100 metriä maastossa.


Käyräväli kertoo taasen kuinka paljon korkeuseroa kahden käyrän välillä on eli kuinka paljon maasto laskee tai nousee. Maaston muotoja kuvataan kartalla ruskealla käyrällä. Käyrävälin ollessa 5.0m on kahden käyrän välissä nousua tai laskua 5 metriä ja kolmen käyrän 15 metriä.


Karttaa tulee pitää aina niin päin, että kartan yläosa on pohjoiseen päin. Tämä voidaan tarkistaa helposti kompassin avulla.


Kartan suuntaaminen ja käyttö


1. Etsi kartastasi merkintä missä suunnassa siinä on maantieteellinen pohjoinen. Lähes jokaisen retkikartan yläreunassa on pohjoinen. Kartan päällä on samaan suuntaan kulkeva viivoitus.


2. Kompassissa on punainen pohjoisneula, joka osoittaa magneettiseen pohjoiseen. Käännä karttapohjoinen, eli kartan yläreuna, ja kartan taustalla oleva viivoitus kompassin punaisen pohjoisneulan osoittamaan suuntaan. Kartta on suunnattu edessä näkyvät kohteet ovat myös kartalla edessä. Kulkusuunnan muuttuessa, käännä kartta jälleen oikean suuntaiseksi.



Yleisimmät karttamerkit





Karttamerkit: Suunnistusliitto


Comments


bottom of page